DESPRE CONSILIEREA PSIHOLOGICĂ
Uneori viaţa pe care o trăim ne pune în faţa unor situaţii sau experienţe în care simţim incertitudine, instabilitate, greutate în a găsi o cale stabilă şi solidă pe care să o urmăm, stări greu de gestionat, care ne sunt din ce în ce mai greu de suportat. Simţim că ne-am abătut destul de mult de la drumul nostru iniţial, că rătăcim într-o existenţă în care parcă nu ne mai găsim echilibrul şi locul. Nu ştim ce să facem cu toate acele trăiri care apar în noi şi care ne împiedică să ne adaptăm, să ne urmăm calea aşa cum am visat sau aşa cum ne-am dorit.
Ni se poate întâmpla să îşi facă apariţia acea stare de gol interior, stare despre care nu prea ştim cum a apărut şi de ce, dar ştim că ea ne apasă şi nu ne lasă să evoluăm, nu ne lasă să scoatem la iveală acele resurse ale noastre care parcă au dispărut, lăsând locul neputinţei, nemulţumirii, dezamăgirii. Simţim că cei din jurul nostru nu ne pot înţelege, ne ferim să vorbim de lucruri atât de aproape noi, ne ascundem încercând să ne punem o mască care să ne acopere sufletul, durerea, stările neplăcute, gândurile care ne străbat mintea, întrebările la care nu găsim răspuns. Nu ştim ce să facem, nu ştim cum să procedăm pentru a deveni noi, pentru a putea merge mai departe, pentru a deveni ceea ce de fapt suntem, acele fiinţe cu bune şi cu rele, cu frumos şi cu urât, cu dureri şi cu nevoi, cu iubiri şi dezamăgiri, cu fericiri şi amintiri, fiinţe care îşi caută drumul în această existenţă.
Sunt persoane care până nu ajung la marginea prăpastiei nu pot găsi voinţa de a schimba ceva în existenţa lor pentru a-şi găsi echilibrul şi adaptarea la viaţa pe care o trăiesc.
În textul de mai sus am încercat să prezint numai o parte din stările, trăirile, gândurile pe care le au persoanele care apelează la consiliere psihologică. Acest material se adresează acelor persoane care sunt dispuse să încerce o astfel de experienţă şi care nu au curajul de a apela la un program de consiliere psihologică, deoarece nu au informaţiile necesare legate de ce este şi ce presupune o astfel de intervenţie psihologică.
CE ESTE CONSILIEREA PSIHOLOGICĂ? ÎN CE CONSTĂ?
În primul rând, atât consilierea psihologică, cât şi psihoterapia sunt intervenţii psihologice ce presupun o discuţie între persoana consiliată şi consilier/psihoterapeut. Această discuţie are la bază problematica adusă de client (persoana care apelează la consiliere), consilierea fiind posibilă numai în prezenţa clientului, întreg demersul centrându-se numai pe rezolvarea problemelor persoanei consiliate.
În contextul acestor întâlniri/şedinţe persoana consiliată are posibilitatea de a discuta despre propriile gânduri, frici, temeri, întrebări etc. care o preocupă, aspecte pe care le consideră intime şi greu de discutat cu cei din jurul său.
Consilierea psihologică este o formă de intervenţie psihologică care se adresează persoanelor aflate în situaţii care sunt văzute sau percepute de către acestea ca fiind fără ieşire sau fără soluţionare. Aceste situaţii, numite şi situaţii de criză, sunt resimţite de persoană ca un fel de dezechilibru, de neputinţă, de piedică în adaptarea la viaţa de zi cu zi.
Intervenţia psihologică presupune un număr de şedinţe cu durată, frecvenţă şi timp stabilite împreună cu consilierul psihologic. Durata şedinţelor este stabilită în primele întâlniri, în funcţie de problematica persoanei care apelează la acest demers.
Consilierea psihologică, ca de altfel toate intervenţiile psihologice este demersul care presupun confidenţialitate, cât şi respectul faţă de aspectele intime/foarte personale care sunt discutate în cadrul şedinţelor.
Pentru ca acest demers să aibă succes, este importantă prezenţa clientului şi motivaţia acestuia pentru a face ceva în vederea rezolvării problemelor pe care le are, precum şi aşteptările pe care le are de la acest demers.
Consilierul psihologic este o persoană absolventă a unei facultăţi de psihologie, care pe lângă aceasta a mai parcurs diferite cursuri de specializare (mastere, programe de formare), precum şi un număr destul de mare de ore de dezvoltare personală (autocunoaştere).
Dacă te-ai hotărât să intri într-un program de consiliere psihologică şi eşti motivat pentru a schimba ceva pentru existenţa ta poţi stabili un contact telefonic cu psihologul.
MOTIVE CARE NE POT DUCE LA PSIHOLOG
Stări de tensiune
Uneori simțim presiune care apasă pe umerii nostri, tensiune care parcă nu ne lasă să ne relaxăm sau să găsim starea de bine. Ni se poate întâmpla să nu știm exact de unde vine această stare de tensiune care ne provoacă discomfort. Am încercat să găsim singuri soluții, dar acestea se lasă greu de găsit. Simțim că pentru noi este necesar să putem înlătura această stare care ne ține blocați și nu ne lasă să ne desfășurăm firesc, natural. În acest caz ajutorul de care avem nevoie îl putem găsi în cabinetul psihologului. Aici putem descoperi lucrurile care ne tensionează, cât și acele modalități potrivite pentru a găsi detensionarea, relaxarea.
Conflicte în familie sau la locul de muncă
Viața în familie sau la locul de muncă poate deveni greu de suportat datorită conflictelor care apar mereu și care nu ne lasă să fim eficienți. Situațiile conflictuale își pot găsi soluționare învățând noi modalități de abordare a acestora, precum și prin descoperirea și înțelegerea a acelor gânduri, trăiri din noi sau din celălalt ne conduc spre astfel de situații. Aceste modalități pot fi dobândite sau învățate participând la consiliere individuală sau la consiliere de grup.
Tristețe, deprimare aparent nejustificată
Tristețea, deprimarea, depresia ne pot umbri existența făcându-ne să nu mai întrezărim soluții de scăpare. Aceste trăiri pot fi mai intense sau mai slabe, pot surveni în urma unor evenimente trăite sau poat fi resimțite fără a găsi clar cauza care le declanșează. De multe ori, în astfel de situații, prietenii și familia cu toate eforturile pe care le fac nu ne pot ajuta. De aceea avem nevoie de sprijinul unui specialist care să ne sprijine pentru a putea găsi ieșirea dintr-o astfel de situație.
Atacuri de panică
Starile intense de discomfort pe care le aduc atacurile de panică, de cele mai multe ori pot limita funcționarea normală a persoanei care are o astfel de suferință. Grijile legate de un eventual atac de panică, anxietatea, simptomele fizilologice care apar pot fi diminuate și cu ajutorul intervenției psihologice. Factorii psihologici pot fi deosebit de importanți într-o astfel de afecțiune, de aceea cu ajutorul psihoterapeutului pot fi descoperite și găsite modalități de diminuare sau de rezolovare a unei astfel de probleme.
Nehotărâre atunci când suntem puși în fața unei alegeri
Dificultăți în luarea deciziilor pot fi întâlnite la multe persoane. Dar, uneori luarea unei decizii poate deveni o problemă seriosă pentru persoana nehotărâtă. Această dificultate devine un obstacol care creează discomfort, stagnare, tensiune. Cauza unei astfel de probleme poate fi descoperită, iar persoana cu astfel de probleme poate învăța modalități eficiente de a aborda situațiile în care este nevoită să decidă.
Insomnii sau tulburări diverse ale somnului
Trezirile din timpul nopții, coșmarurile, somnul agitat, insomnia etc. pot avea cauze medicale sau psihologice. Dacă în urma unei vizite la medic s-a constatat că nu există nici o problemă medicală, atunci puteți apela la psihoterapeut pentru a depista cauza problemei cu care vă confruntați. Viața cotidiană poate determina stress, anxietate, tensiune, precum și conflictele intrapsihice inconștiente pot fi resimțite la nivel psihic declanșând diferite tulburări ale somnului.
Iritabilitate, sensibilitate emoțională
Plângem ușor, am devenit sensibili la orice, manifestăm iritare sau nervozitate etc., sunt câteva exemple care ne dau motive serioase să ne punem întrebări în legătură cu aceste stări sau trăiri ale noastre. Acestea, dacă nu pot fi gestionate, tind să devină piedici în acomodarea în diferite medii – loc de muncă, școală, familie etc. – făcându-ne viața din ce în ce mai grea. Descoperirea cauzelor acestor stări ne poate ajuta să găsim soluții pentru a gestiona, înțelege și schimba acel ceva din interiorul nostru care determină astfel de stări.
Fobie
Frica, teama de o intensitate mare, persistentă, sesizată ca fiind irațională, determinată de prezența sau anticiparea prezenței unui obiect, situație, vietate poate defini pe scurt fobia. Această frică exagerată, însoțită de manifestări fizice – transpirație, bătăi intense ale inimii, greață, discomfort abdominal etc. – poate fi resimțită ca o mare piedică pentru cel ce suferă de o astfel de afecțiune. Fobiile sunt de mai multe feluri, pot afecta adaptarea la anumite situații de viață, creând diferite limite și determinând persoana să găsească diferite comportamente de evitare. Acest gen de probleme pot fi rezolvate sau ameliorate cu ajutorul psihoterapiei.
Devalorizare, stimă de sine scăzută
Devalorizarea, stima de sine scăzută creează o imagine a propriei persoane inadecvată, nepotrivită, negativă ce îngreunează funcționarea persoanei în diferite situații sau medii de viață. Imaginea de sine, încrederea în sine, stima de sine sunt condiții esențiale în reușita persoanei în viață. Aceste aspecte pot fi abordate în cadrul ședințelor psihologice individuale sau de grup, unde persoana poate găsi acea modalitate prin intermediul căreia se va putea privi pe sine, descoperindu-și acele aspecte sau trăsături la care nu s-a gândit că pot constitui punctele forte ale sale.
Pierderi, doliu
Viața ne oferă nu numai clipe frumoase și fericite, ci și situații dureroase în care suntem nevoiți să ne despărțim de persoane dragi care au însemnat mult pentru noi, pentru existența noastră în acestă lume. Durerea, tristețea, disperarea, furia, neputința și multe alte sentimente negative ne pot face să trecem cu greu peste un astfel de eveniment. În astfel de situații – greu încărcate emoțional – susținerea, înțelegerea, alinarea, posibilitatea de a vorbi despre o astfel de experiență o putem găsi în cabinetul psihologului. Aici sentimentele de furie, disperare, durere, neputință etc. își pot găsi modalități de exprimare pentru ca astfel să își poată regăsi acceptarea, împacarea, puterea de a suporta separarea.
Divorț, separare
Când familia se desparte întregul sistem pe care ea îl constituie este zdruncinat. Echilibrul este amenințat puternic, iar fiecare membru al familiei se află asemeni pasagerilor aflați pe o navă în derivă amenințată de scufundare. Această situație, dificil de gestionat, este de multe ori acompaniată de conflicte și diverse trăiri negative care pot fi resimțite ca fiind greu de suportat sau care pun bariere în întrezărirea unei modalități de a merge mai departe într-o altă nouă formă. În acest caz, vizita în cabinetul de psihologie se poate face ori numai de un către un membru al familiei, ori de către acei membrii ai familiei care încearcă să își regăsească și reconstruiască un nou echilibru.
Dificultăți de comunicare, de relaționare, de adaptare
De multe ori comunicarea sau relaționarea cu ceilalți poate fi îngrădită sau perturbată de bariere care ne par greu de înlăturat. Rezolvarea unei astfel de probleme ne-ar face viața mai ușoară, ne-ar scăpa de tensiunea care ne apasă, și ne-ar ajuta să fim noi înșine așa cum ne dorim. Acest gen de dificultăți pot avea cauze diferite, iar ele nu pot fi ameliorate sau rezolvate de la sine, ci au nevoie de orientarea și susținerea unui specilaist.
Diverse schimbări în viață
Un nou loc de muncă, mutarea într-un alt oraș, mutarea într-o altă țară, hotărârea de a relua sau continua studiile, schimbarea profesiei sunt câteva exemple de schimbări pe care le putem întâmpina și care ne pot creea dificultăți. Este posibil ca, pentru unele persoane, schimbarea să producă diferite stări de discomfort, tensiune, blocaje sau alte stari și trăiri negative care să împiedice găsirea echilibrului. Astfel, în loc să găsească un nou început, aceste persoane pot găsi instabilitate, tensiune, sentimente negative etc.
Somatizări
Migrene, tulburări digestive diverse, tulburări ale activității cardiace, diferite alte stări organice pe care unele persoane le acuză pot să nu aibă o cauză medicală, ci una psihologică. Dacă în urma consultului și a investigațiilor medicale nu s-a găsit cauza problemei cu care vă confruntați, atunci acesta poate fi de natură psihologică. În astfel de situații se poate apela la sprijinul psihologului specializat în psihoterapie pentru a descoperi cauza problemei care produce stările respective, cât și găsită calea de ameliorare.
Abuz de substanțe
În zilele noastre, abuzul de substanțe a devenit o problemă care s-a extins destul de mult în rândul tinerilor care abea au pășit în viață, sau al acelora care sunt pe cale să facă pasul cel mare către viața de adult. Când cineva din familie se confruntă cu o astfel de problemă ea nu trebuie neglijată. Multe persoane din rușine, neînțelegere, lipsă de informații evită să vadă o astfel de problemă, lăsând-o să se agraveze din ce în ce mai mult, uneori până în momentul în care nu se mai poate face nimic pentru persoana care a căzut pradă consumului de alcool sau drog. În astfel de situații, este necesară implicarea familiei (de prezența ei sau a unui reprezentant al ei) și de un ajutor specializat – psihologul pregătit să lucreze cu astfel de probleme, care să susțină și orienteze persoana care are o problemă legată de consumul excesiv de substanțe.
Experiențe traumatice
Experiența unui eveniment traumatic ce v-a amenințat viața lasă urme adânci care sunt greu de trecut. În astfel de situații, este necesar să se apeleze la un specialist, mai ales când se constată prezența a diferite simptome, cum ar fi: dificultate în relaxare, confuzie, sentimente sau senzații corporale care devin copleșitoare, diminuarea performanțelor la locul de muncă, afectarea vieții sociale, revenirea de amintiri sau imagini legate de experiența respectivă, vise care readuc tensiunea și discomfortul acelei experiențe etc.
Timiditate
Transpirația, bâlbâiala, bătăile accelerate ale inimii, nod în gât, anxietate crescută sunt câteva din aspectele deranjante pe care le acuză timidul. Sentimentul de inferioritate, stima de sine scăzută nu îi sunt necunoscute. Acesta se poate simți jenat atunci când se afla în situația de a vorbi în public, atunci când ia contact cu persoane noi (necunoscute), atunci când se află în diferite situații etc. Toate aceste aspecte trăite de el îi pot creea dificultăți la locul de muncă, la școală, în diferite alte medii și situații de viață.
psiholog Anca-Elena Vințeanu
e-mail: vintzeanu@yahoo.com