CONSILIEREA DE CUPLU. CÂND?
Atunci când un cuplu se confruntă cu o situație de criză, cei doi parteneri pot găsi sprijin în cabinetul de psihologie. Aici, cei doi pot fi susținuți în căutarea și găsirea unor soluții la problemele cu care confruntă, precum și în găsirea de modalități noi de abordare a relației de cuplu și a tot ceea ce presupune viața în doi.
El și ea sunt îndrumați să se descopere atât pe sine cât și pe celălalt (cu care este în relație), precum și să cunoască tainele relației care îi unește. Această descoperire sau cunoaștere în care cei doi sunt implicați în cadrul terapiei de cuplu se realizează pas cu pas și poate fi dobândită numai în cazul în care cei doi sunt motivați să întreprindă ceva pentru ei și pentru relația lor.
Cuplul este asemeni unei ființe care crește și se dezvoltă parcurgînd anumite etape în viața sa. La începutul oricărei relații de cuplu el și ea sunt noi, iar mai apoi, treptat, acest noi se transformă în eu și tu plus relația noastră.
Dacă învățăm cum să clădim și cum să menținem frumoasă și sănătoasă relația de cuplu, atunci șansele noastre cresc în a depăși cu succes crizele pe care cuplul le întâmpină.
Aceste crize pe care cuplul le traversează în existența sa pot zgudui serios relația celor doi, putând duce la modificarea, transformarea, alterarea, ruperea relației de cuplu. Sunt situații care pot lăsa urme profunde în sufletul celor doi, răni care uneori nu se pot vindeca ușor și care vor continua să influențeze viața celor doi, precum și relațiile viitoare ale acestora.
Situațiile de criză sunt acele momente din viața cuplului în care dinamica relațieie celor doi este perturbată de schimbări, modificări sau transformări diferite. Printre aceste momente aș putea menționa următoarele: hotarârea cuplului de a se transforma din cuplu necăsătorit în cuplu căsătorit, mutarea în casă nouă și amenajarea locuinței în care cei doi vor trăi, planificarea unei sarcini, apariția unei sarcini nedorite (naștere sau avort?), hotarârea celor doi parteneri de a deveni sau nu părinți, venirea pe lume a unui copil – perioada prenatală și cea postnatala poate creea dificultăți în viața celor doi -, copil cu probleme, intrarea copilului în pubertate sau adolescență, plecarea copilului/copiilor de acasă, îmbolnăvirea partenerului, pensionarea etc.
CONSILIEREA DE CUPLU SE ADRESEAZĂ CUPLURILOR CARE TREC PRIN DIFERITE SITUAȚII, CUM AR FI:
- divergențe, discuții, tensiuni legate de sarcină dorită sau nedorită
- hotărârea de a deveni sau nu părinte
- maternitate și postmaternitate
- venirea pe lume a unui copil
- stări de conflict, tensiuni, certuri apărute din diferite motive în viața cuplului
- perioade de separare sau divorț
- indecizia de a rămâne în relație
- dificultăți de comunicare, relaționare
- boală, pierderi ale unor persoane importante (prieteni, persoane din familia extinsă
- probleme legate de sexualitate, gelozie, agresiune
- dificultăți aduse în cuplu de familia extinsă
- diverse schimbări apărute în viața cuplului (loc de muncă, stabilirea într-o altă țară, schimbarea locuinței etc.)
- infidelitatea unuia din parteneri etc.
psiholog – psihoterapeut Anca-Elena Vințeanu
vintzeanu@yahoo.com