Uncategorized

Culoarea, un limbaj mai mult sau mai puțin conștient

Lumea care ne înconjoară conține o multitudine de stimuli de care suntem sau nu conștienți. În această categorie putem include și culorile, percepute ca stimuli sau indicatori ce ne influențează existența. Stările noastre, comportamentele, gândurile și sentimentele, mesajele pe care le transmitem sau pe care le culegem din lumea care ne înconjoară sunt câteva aspecte influențate de forța culorilor. 

Image by Alexandr Ivanov from Pixabay

Ești atras sau respingi o anumită culoare. Oare ce ar putea spune acest lucru despre tine? Cum te pot influența culorile primare?

Roșul este culoarea care determină răspunsuri fizice, activează instinctul sau reacțiile care apar la amenințare sau atac. Atrage atenția cel mai ușor, te poate ajuta să ieși din anonimat făcându-te observat. Reflectă căldură, energie, entuziasm, putere, pasiune, robustețe, curaj, rebeliune, instinct de supraviețuire dar și furie, enervare, agresivitate, sfidare. Răspunsurile la această culoare sunt întotdeauna de natură fizică.

Galbenul este culoarea emoțiilor. Stimulează emoțiile și răspunsurile de natură emoțională. Te poate face să te simți încrezător, optimist, fericit, potențează respectul de sine, dar poate genera și anxietate, iritare, nervozitate sau deprimare în funcție de tonul de culoare. Aceasta culoare te poate ajuta sa îți înviorezi o zi cenușie prin puterea ei de culoare solară care aduce o bună energie și veselie.

Albastrul este culoarea intelectului. Acționează la nivel mental potențând logica și claritatea gândirii, calmul, concentrarea, serenitatea, liniștea, reducerea stresului, eliminarea tensiunii. Poate declanșa și aspecte negative cum ar fi deprimarea sau retragerea din realitate. 

Verdele este culoarea echilibrului și a armoniei. Poate fi plasată între caracterul fizic al roșului, caracterul intelectual al albastrului și caracterul emoțional al galbenului. În esența sa verdele reprezintă echilibrul dintre minte, corp și emoții. Exprimă siguranță, echilibru, armonie, este înviorător și reconfortant, îți dă energie, te poate însufleți sau inspira și atunci cand ai nevoie te poate trezi la viață. Ca aspecte negative îți poate aduce sentimente de stagnare sau plictiseală, simbolizand putreziciunea și dezintegrarea.

psihoterapeut Anca-Elena Vințeanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s